WOZ bezwaar Valkenswaard

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Valkenswaard? Op deze pagina vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Valkenswaard raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Valkenswaard 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Valkenswaard waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteValkenswaard
Postcode5554
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€282.000
OZB-tarief woningen0,1298%
Gemiddeld betaalde OZB€365
Rioolheffing€205
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€849
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Valkenswaard.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Valkenswaard. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €265.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €265.000 x 0,1298% = €344.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Valkenswaard? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Valkenswaard uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Valkenswaard. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€282.0006,4%
2019€265.0005,2%
2018€252.0003,7%
2017€243.0001,3%
2016€240.0001,7%
2015€236.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Valkenswaard.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-valkenswaard-5554

Woningtaxatie in Valkenswaard

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Valkenswaard kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Valkenswaard bedraagt circa €220. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Valkenswaard die je kunnen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Reusel-De Mierden, Bladel, Eersel, Veldhoven en Bernheze.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, bijgebouwen, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Valkenswaard. In deze gemeentelijke beschikking vind je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1298% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Valkenswaard. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €365.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van beschikbare gegevens. Men kijkt naar onderdelen als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.valkenswaard.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Valkenswaard?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Valkenswaard heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie