WOZ bezwaar Vorden

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Vorden? Hier lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Bronckhorst raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Vorden 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Vorden (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteBronckhorst
Postcode7251
Netnummer0575 (+31575)
Gemiddelde WOZ-waarde€289.000
OZB-tarief woningen0,1156%
Gemiddeld betaalde OZB€334
Rioolheffing€278
Afvalstoffenheffing€181
Totale woonlasten€793
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vorden.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Bronckhorst. De WOZ-waarde is vastgesteld op €274.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €274.000 x 0,1156% = €317.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Vorden? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Vorden werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Vorden. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Evalueer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€289.0007,8%
2019€268.0005,5%
2018€254.0004,1%
2017€244.0001,2%
2016€241.000-0,8%
2015€243.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Bronckhorst.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-vorden-7251

Woningtaxatie in Vorden

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vorden kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Vorden komt gemiddeld uit rond de €280. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Vorden die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Laren, Barchem, Wichmond, Vierakker en Warnsveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vorden. In deze documenten tref je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1156% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vorden. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €334.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald door middel van openbare data. Men kijkt naar aspecten als: ligging, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.bronckhorst.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Vorden?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Vorden kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie