WOZ bezwaar Nibbixwoud

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nibbixwoud? Hier praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Medemblik beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nibbixwoud 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bieden we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Nibbixwoud op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteMedemblik
Postcode1688
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,0814%
Gemiddeld betaalde OZB€217
Rioolheffing€206
Afvalstoffenheffing€340
Totale woonlasten€763
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nibbixwoud.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Medemblik. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €269.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €269.000 x 0,0814% = €219.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Nibbixwoud? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Nibbixwoud nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Nibbixwoud. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer marktwaarde

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.00011,7%
2019€239.0007,7%
2018€222.0001,8%
2017€218.0001,9%
2016€214.0000,9%
2015€212.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Medemblik.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-nibbixwoud-1688

Woningtaxatie in Nibbixwoud

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Nibbixwoud zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nibbixwoud komt gemiddeld uit rond de €255. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nibbixwoud die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Wognum, Zwaagdijk-West, Zwaagdijk-Oost, Midwoud en Oostwoud.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen als: ligging, grootte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nibbixwoud. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0814% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nibbixwoud. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €217.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op zaken zoals: plek van de woning, de oppervlakte, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.medemblik.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Nibbixwoud?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nibbixwoud maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie