WOZ bezwaar Lijnden

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lijnden? Hier vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Haarlemmermeer raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Lijnden 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bekijk je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Lijnden waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal vind je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteHaarlemmermeer
Postcode1175
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€340.000
OZB-tarief woningen0,0848%
Gemiddeld betaalde OZB€288
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€339
Totale woonlasten€759
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lijnden.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Haarlemmermeer. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €246.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €246.000 x 0,0848% = €209.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lijnden? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Lijnden aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Lijnden. Vermoedelijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€340.00013,7%
2019€299.0009,5%
2018€273.0006,6%
2017€256.0002,8%
2016€249.0002,0%
2015€244.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Haarlemmermeer.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-lijnden-1175

Woningtaxatie in Lijnden

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lijnden kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lijnden ligt zo rond de €195. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Lijnden die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Badhoevedorp, Halfweg, Zwanenburg, Marken en Uitdam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: oppervlakte, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Lijnden. In deze documenten check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0848% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lijnden. Een gemiddelde woning betaalt €288.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand op basis van data die voorhanden is. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.haarlemmermeer.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lijnden?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lijnden zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie