WOZ bezwaar Ypecolsga

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ypecolsga? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Ypecolsga 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder bieden we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Ypecolsga op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8554
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ypecolsga.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €279.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €279.000 x 0,1349% = €376.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ypecolsga? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ypecolsga ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Ypecolsga. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-ypecolsga-8554

Woningtaxatie in Ypecolsga

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Ypecolsga kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ypecolsga bedraagt circa €205. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het overzicht hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Ypecolsga die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Indijk, Smallebrugge, Woudsend, Terkaple en Akmarijp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten als: grootte, type woning, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Ypecolsga. In deze gemeentelijke beschikking lees je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ypecolsga. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €281.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand op basis van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Ypecolsga?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Ypecolsga kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie