WOZ bezwaar Vianen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Vianen? Op deze pagina lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Cuijk raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is essentieel om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Vianen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel vind je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Vianen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteCuijk
Postcode5434
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€235.000
OZB-tarief woningen0,1493%
Gemiddeld betaalde OZB€349
Rioolheffing€163
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€700
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Vianen.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Cuijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €270.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €270.000 x 0,1493% = €403.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Vianen? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Vianen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Vianen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Evalueer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€235.0006,8%
2019€220.0003,8%
2018€212.0002,9%
2017€206.0003,0%
2016€200.000-2,0%
2015€204.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Cuijk.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-vianen-5434

Woningtaxatie in Vianen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Vianen kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Vianen ligt om en nabij de €265. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Vianen die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Katwijk, Venhorst, De Mortel, Elsendorp en Handel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: grootte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, ligging, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Vianen. In die rapportage staan de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1493% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vianen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €349.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand op basis van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken factoren zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.cuijk.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Vianen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en vergelijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Vianen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie