WOZ bezwaar Akersloot

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Akersloot? Op dit portaal geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Castricum maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Akersloot 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht geven we een overview van de recente woonlasten in Akersloot (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteCastricum
Postcode1921
Netnummer0251 (+31251)
Gemiddelde WOZ-waarde€344.000
OZB-tarief woningen0,0882%
Gemiddeld betaalde OZB€303
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€795
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Akersloot.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Castricum. De WOZ-waarde bedraagt op €271.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €271.000 x 0,0882% = €239.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Akersloot? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Akersloot precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Akersloot. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Het document is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€344.0009,2%
2019€315.00012,9%
2018€279.0004,1%
2017€268.0004,7%
2016€256.0001,6%
2015€252.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Castricum.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-akersloot-1921

Woningtaxatie in Akersloot

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Akersloot kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Akersloot ligt om en nabij de €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande lijst vergelijk je taxateurs en makelaars in Akersloot die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Limmen, Groet, Schoorl, Bergen aan Zee en Bergen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: type woning, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Akersloot. In deze gemeentelijke beschikking vind je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0882% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Akersloot. Een gemiddelde woning betaalt €303.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. een speciaal model. Ze onderzoeken factoren als: de ligging van het huis, grondoppervlakte, bouwjaar en verkoopcijfers van huizen in de omgeving rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.castricum.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Akersloot?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Akersloot heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie