WOZ bezwaar Vortum-Mullem

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Vortum-Mullem? Hier lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Boxmeer komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Vortum-Mullem 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder bieden we verschillende gegevens van de recente woonlasten in Vortum-Mullem op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-krediet.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoxmeer
Postcode5827
Netnummer0485 (+31485)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,1154%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€245
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€739
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Vortum-Mullem.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Boxmeer. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €273.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €273.000 x 0,1154% = €315.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Vortum-Mullem? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Vortum-Mullem ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Vortum-Mullem. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd staat hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.0002,9%
2019€245.0002,1%
2018€240.0000,0%
2017€240.0000,8%
2016€238.000-1,2%
2015€241.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Boxmeer.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-vortum-mullem-5827

Woningtaxatie in Vortum-Mullem

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Vortum-Mullem komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Vortum-Mullem is ongeveer €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Vortum-Mullem die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Groeningen, Overloon, Holthees, Maashees en Vierlingsbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Vortum-Mullem. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Vortum-Mullem. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €290.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald met behulp van beschikbare data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: waar staat de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.boxmeer.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Vortum-Mullem?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Vortum-Mullem kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie