WOZ bezwaar Groeningen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Groeningen? Op deze pagina praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Boxmeer raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Groeningen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel vind je een overview van de recente woonlasten in Groeningen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBoxmeer
Postcode5826
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,1154%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€245
Afvalstoffenheffing€204
Totale woonlasten€739
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Groeningen.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Boxmeer. De WOZ-waarde is vastgesteld op €272.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €272.000 x 0,1154% = €314.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Groeningen? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Groeningen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Groeningen. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is de basis van de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.0002,9%
2019€245.0002,1%
2018€240.0000,0%
2017€240.0000,8%
2016€238.000-1,2%
2015€241.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Boxmeer.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-groeningen-5826

Woningtaxatie in Groeningen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Groeningen kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Groeningen ligt zo rond de €270. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Groeningen die jou kunnen voorzien van een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Overloon, Holthees, Maashees, Vierlingsbeek en Smakt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Groeningen. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Groeningen. Een gemiddelde woning betaalt €290.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. een speciaal model. Ze onderzoeken kenmerken als: waar staat de woning, woonoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.boxmeer.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met marktprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Groeningen?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Groeningen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie