WOZ bezwaar Smakt

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Smakt? Op deze pagina vertellen we je precies de te nemen stappen.

 • De gemeente Venray begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Smakt 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bekijk je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Smakt waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieLimburg
GemeenteVenray
Postcode5817
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€236.000
OZB-tarief woningen0,1427%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€754
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Smakt.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Venray. De WOZ-waarde ligt op €267.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €267.000 x 0,1427% = €381.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Smakt? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Smakt nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Smakt. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Maak bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€236.0005,8%
2019€223.0003,2%
2018€216.0004,3%
2017€207.0000,5%
2016€206.000-1,0%
2015€208.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Venray.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-smakt-5817

Woningtaxatie in Smakt

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Smakt kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Smakt is ongeveer €225. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Smakt die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Vredepeel, Merselo, Veulen, Ysselsteyn en Heide.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, type woning, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Smakt. In deze aanslag lees je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1427% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Smakt. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van beschikbare data. Men kijkt naar onderwerpen als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.venray.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Smakt?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Smakt kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie