WOZ bezwaar Zenderen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zenderen? Op deze pagina praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Borne calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zenderen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder tref je duidelijke info over de actuele woonlasten in Zenderen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieOverijssel
GemeenteBorne
Postcode7625
Netnummer074 (+3174)
Gemiddelde WOZ-waarde€264.000
OZB-tarief woningen0,1723%
Gemiddeld betaalde OZB€453
Rioolheffing€165
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€813
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zenderen.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borne. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €264.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €264.000 x 0,1723% = €455.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zenderen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zenderen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Zenderen. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€264.0008,2%
2019€244.0008,4%
2018€225.0007,7%
2017€209.0002,0%
2016€205.000-0,5%
2015€206.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Borne.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zenderen-7625

Woningtaxatie in Zenderen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Zenderen kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zenderen ligt om en nabij de €255. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Zenderen die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Harbrinkhoek, Mariaparochie, Aadorp, Saasveld en Rossum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: grootte, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bijgebouwen, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zenderen. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1723% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zenderen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €453.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van een speciaal model. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.borne.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Zenderen?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zenderen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie