WOZ bezwaar Oldenzaal

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oldenzaal? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Oldenzaal beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Oldenzaal 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst bekijk je duidelijke info over de actuele woonlasten in Oldenzaal (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieOverijssel
GemeenteOldenzaal
Postcode7574
Netnummer074 (+3174)
Gemiddelde WOZ-waarde€244.000
OZB-tarief woningen0,1141%
Gemiddeld betaalde OZB€278
Rioolheffing€194
Afvalstoffenheffing€225
Totale woonlasten€698
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oldenzaal.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Oldenzaal. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €284.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 284.000 x 0,1141% = €324.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Oldenzaal? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Oldenzaal uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oldenzaal. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€244.0007,0%
2019€228.0005,6%
2018€216.0003,3%
2017€209.0002,5%
2016€204.0001,0%
2015€202.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oldenzaal.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oldenzaal-7574

Woningtaxatie in Oldenzaal

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Oldenzaal kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oldenzaal ligt zo rond de €190. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Oldenzaal die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hengelo, Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Rijssen-Holten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oldenzaal. In die rapportage staan de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1141% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oldenzaal. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €278.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld door middel van een speciaal model. De gemeente verwerkt onderwerpen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.oldenzaal.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Oldenzaal?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Oldenzaal maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie