WOZ bezwaar Nuenen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Nuenen? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Nuenen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst check je een overview van de recente woonlasten in Nuenen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteNuenen, Gerwen en Nederwetten
Postcode5672
Netnummer040 (+3140)
Gemiddelde WOZ-waarde€350.000
OZB-tarief woningen0,1332%
Gemiddeld betaalde OZB€465
Rioolheffing€202
Afvalstoffenheffing€257
Totale woonlasten€924
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nuenen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten. De WOZ-waarde bedraagt op €241.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €241.000 x 0,1332% = €321.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Nuenen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Nuenen precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Nuenen. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling marktprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€350.0008,0%
2019€324.0007,3%
2018€302.0004,1%
2017€290.0001,0%
2016€287.000-0,3%
2015€288.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-nuenen-5672

Woningtaxatie in Nuenen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Nuenen zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Nuenen komt gemiddeld uit rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Nuenen die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Geldrop, Leende, Heeze, Luyksgestel en Westerhoven.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen zoals: grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Nuenen. In die rapportage check je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1332% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nuenen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €465.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt aspecten als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.nuenen.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Nuenen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nuenen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie