WOZ bezwaar Zwinderen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zwinderen? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Coevorden begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zwinderen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder check je een overview van de hedendaagse woonlasten in Zwinderen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl is er meer info te vinden over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieDrenthe
GemeenteCoevorden
Postcode7864
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1797%
Gemiddeld betaalde OZB€378
Rioolheffing€197
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€862
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zwinderen.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Coevorden. De WOZ-waarde ligt op €291.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €291.000 x 0,1797% = €523.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zwinderen? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Zwinderen uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Zwinderen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze documentatie is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0007,1%
2019€197.0002,6%
2018€192.0001,6%
2017€189.0002,2%
2016€185.000-1,1%
2015€187.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Coevorden.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zwinderen-7864

Woningtaxatie in Zwinderen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Zwinderen zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zwinderen is ongeveer €185. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Zwinderen die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Gees, Oosterhesselen, Eeserveen, Benneveld en Meppen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, type woning, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zwinderen. Op dit aanslagbiljet check je de actuele woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1797% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwinderen. Een gemiddelde woning betaalt €378.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: ligging, de inhoud van de woning, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.coevorden.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwinderen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwinderen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie