WOZ bezwaar Bernheze

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bernheze? Op deze pagina lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Bernheze maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2022 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2021.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bernheze 2022

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst verschaffen we een indicatie van de huidige woonlasten in Bernheze (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl vind je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBernheze
Postcode5472
Netnummer0413 (+31413)
Gemiddelde WOZ-waarde€321.000
OZB-tarief woningen0,1144%
Gemiddeld betaalde OZB€367
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€234
Totale woonlasten€772
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bernheze.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Bernheze. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €276.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €276.000 x 0,1144% = €316.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bernheze? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bernheze aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Bernheze. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2022?Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€321.0009,9%
2019€292.0005,8%
2018€276.0003,8%
2017€266.000-0,7%
2016€268.000-0,4%
2015€269.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bernheze.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bernheze-5472

Woningtaxatie in Bernheze

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bernheze kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Bernheze is ongeveer €195. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2022 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Bernheze die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Boekel en Gemert-Bakel.

MakelaarskantoorStraatnaamPostcodePlaats
Turkije Huizen AdviesWatermolenweg 115469 EBErp
Raadhuis VastgoedBalledonk 265473 BEHeeswijk-Dinther
Makelaardij Ketelaars Van ZutphenHoofdstraat 425473 ARHeeswijk-Dinther
Kessel Real Estate BV VanJulianastraat 35473 EJHeeswijk-Dinther
HDL makelaarsOranjestraat 505473 EWHeeswijk-Dinther
Contact- en adresgegevens van taxateurs en makelaarskantoren in de gemeente Bernheze (januari 2022).

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2022 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2021 en wordt vastgesteld door te kijken naar feiten zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Bernheze. In deze documenten vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2022 betaal je 0,1144% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bernheze. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €367.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: plek van de woning, woonoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.bernheze.org). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bernheze?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bernheze maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Loosbroek
 • WOZ bezwaar Heeswijk-Dinther
 • WOZ bezwaar Vorstenbosch
 • WOZ bezwaar Nistelrode
 • WOZ bezwaar Vinkel
 • WOZ bezwaar Heesch
 • Plaats een reactie