WOZ bezwaar Nistelrode

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Nistelrode? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Bernheze beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nistelrode 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande tabel vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Nistelrode waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteBernheze
Postcode5388
Netnummer0412 (+31412)
Gemiddelde WOZ-waarde€321.000
OZB-tarief woningen0,1144%
Gemiddeld betaalde OZB€367
Rioolheffing€171
Afvalstoffenheffing€234
Totale woonlasten€772
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nistelrode.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Bernheze. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €254.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1144% = €291.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Nistelrode? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Nistelrode werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Nistelrode. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€321.0009,9%
2019€292.0005,8%
2018€276.0003,8%
2017€266.000-0,7%
2016€268.000-0,4%
2015€269.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bernheze.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nistelrode-5388

Woningtaxatie in Nistelrode

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nistelrode kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nistelrode komt gemiddeld uit rond de €190. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Nistelrode die jou kunnen voorzien van een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Geffen, Haren, Heesch, Vinkel en Reek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, ligging en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Nistelrode. In die rapportage check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1144% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nistelrode. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €367.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken onderdelen als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.bernheze.org). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nistelrode?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nistelrode zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie