WOZ bezwaar Bentelo

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bentelo? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Hof van Twente begroot jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Bentelo 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In deze tabel bekijk je een overview van de recente woonlasten in Bentelo op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ belastingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteHof van Twente
Postcode7497
Netnummer0547 (+31547)
Gemiddelde WOZ-waarde€251.000
OZB-tarief woningen0,124%
Gemiddeld betaalde OZB€310
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€203
Totale woonlasten€778
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bentelo.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Hof van Twente. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €251.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €251.000 x 0,124% = €311.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bentelo? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Bentelo werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bentelo. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€251.0004,6%
2019€240.0003,4%
2018€232.0003,1%
2017€225.0001,4%
2016€222.000-1,3%
2015€225.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Hof van Twente.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-bentelo-7497

Woningtaxatie in Bentelo

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Bentelo zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Bentelo ligt rond de €255. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Bentelo die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Hengevelde, Ambt Delden, Delden, Diepenheim en Markelo.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: type woning, ligging, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Bentelo. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,124% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bentelo. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €310.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van kadastrale data. De gemeente verwerkt zaken als: de ligging van het huis, de oppervlakte, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.hofvantwente.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bentelo?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bentelo zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie