WOZ bezwaar Baaium

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Baaium? Op dit portaal geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Waadhoeke calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Baaium 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht bekijk je een overview van de actuele woonlasten in Baaium waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode8841
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Baaium.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Waadhoeke. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €254.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €254.000 x 0,1437% = €365.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Baaium? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Baaium nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Baaium. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit stuk ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-baaium-8841

Woningtaxatie in Baaium

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Baaium kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Baaium bedraagt circa €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Baaium die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Easterlittens, Baard, Leons, Húns en Winsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten als: grootte, type woning, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Baaium. Op dit aanslagbiljet lees je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Baaium. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €249.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: plek van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Baaium?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Baaium kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie