WOZ bezwaar Diepenveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Diepenveen? Hieronder lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Deventer maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Diepenveen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het overzicht hieronder bieden we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Diepenveen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens bekijk je ook informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieOverijssel
GemeenteDeventer
Postcode7430
Netnummer0570 (+31570)
Gemiddelde WOZ-waarde€224.000
OZB-tarief woningen0,14%
Gemiddeld betaalde OZB€313
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€779
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Diepenveen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Deventer. De WOZ-waarde ligt op €233.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €233.000 x 0,14% = €326.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Diepenveen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Diepenveen nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Diepenveen. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€224.0008,7%
2019€206.0006,2%
2018€194.0003,7%
2017€187.0002,2%
2016€183.000-1,1%
2015€185.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Deventer.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-diepenveen-7430

Woningtaxatie in Diepenveen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Diepenveen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Diepenveen ligt zo rond de €190. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Diepenveen die betrouwbare service bieden voor een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Colmschate, Empe, Nijbroek, Terwolde en Teuge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Diepenveen. In die rapportage check je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,14% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Diepenveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €313.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze feiten zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.deventer.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Diepenveen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Diepenveen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie