WOZ bezwaar Berkel en Rodenrijs

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Berkel en Rodenrijs? Hier bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Lansingerland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Berkel en Rodenrijs 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we een overzicht met de huidige woonlasten in Berkel en Rodenrijs op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ belastingen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteLansingerland
Postcode2651
Netnummer010 (+3110)
Gemiddelde WOZ-waarde€348.000
OZB-tarief woningen0,1003%
Gemiddeld betaalde OZB€349
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€889
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Berkel en Rodenrijs.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Lansingerland. De WOZ-waarde bedraagt op €272.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €272.000 x 0,1003% = €273.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Berkel en Rodenrijs? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Berkel en Rodenrijs nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Berkel en Rodenrijs. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het overzicht hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€348.0009,4%
2019€318.00010,8%
2018€287.0005,1%
2017€273.0003,0%
2016€265.0003,5%
2015€256.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Lansingerland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-berkel-en-rodenrijs-2651

Woningtaxatie in Berkel en Rodenrijs

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Berkel en Rodenrijs kan je nog sterker maken met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Berkel en Rodenrijs bedraagt circa €225. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de volgende tabel check je taxateurs en makelaars in Berkel en Rodenrijs die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Delfgauw, Pijnacker, Schipluiden, Nootdorp en Woubrugge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken zoals: ligging, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Berkel en Rodenrijs. In die rapportage check je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1003% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Berkel en Rodenrijs. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €349.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van openbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: ligging van het perceel, de inhoud van de woning, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.lansingerland.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Berkel en Rodenrijs?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Berkel en Rodenrijs zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie