WOZ bezwaar Bunne

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Bunne? Hier praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Tynaarlo komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Bunne 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel bieden we een kostenraming van de huidige woonlasten in Bunne (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9496
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bunne.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Tynaarlo. De WOZ-waarde ligt op €266.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 266.000 x 0,1069% = €284.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bunne? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bunne uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bunne. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging is de basis van de waardebepaling.

 3. Evalueer marktwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-bunne-9496

Woningtaxatie in Bunne

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Bunne zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bunne ligt zo rond de €265. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Bunne die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Winde, Yde, De Punt, Ubbena en Zeijen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Bunne. In deze documenten check je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Daarin staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bunne. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €304.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Men kijkt naar onderdelen als: waar staat de woning, de oppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.tynaarlo.nl). In dit document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object. In het taxatieverslag bekijk je ook prijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bunne?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bunne kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie