WOZ bezwaar Donderen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Donderen? Op deze website vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Tynaarlo maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Donderen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande lijst bekijk je duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Donderen van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieDrenthe
GemeenteTynaarlo
Postcode9497
Netnummer0592 (+31592)
Gemiddelde WOZ-waarde€285.000
OZB-tarief woningen0,1069%
Gemiddeld betaalde OZB€304
Rioolheffing€166
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€647
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Donderen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Tynaarlo. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €267.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €267.000 x 0,1069% = €285.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Donderen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Donderen precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Donderen. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€285.0005,6%
2019€270.0005,5%
2018€256.0004,9%
2017€244.0003,0%
2016€237.0001,3%
2015€234.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Tynaarlo.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-donderen-9497

Woningtaxatie in Donderen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Donderen kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Donderen komt gemiddeld uit rond de €245. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Donderen die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Bunne, Winde, Yde, De Punt en Ubbena.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, type woning, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Donderen. Op dit aanslagbiljet bekijk je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1069% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Donderen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €304.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken zaken als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.tynaarlo.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Donderen?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Donderen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie