WOZ bezwaar Cothen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Cothen? Op deze pagina lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Wijk bij Duurstede maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Cothen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst vind je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Cothen van een meerpersoonshuishouden. Op deze website lees je ook meer informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieUtrecht
GemeenteWijk bij Duurstede
Postcode3945
Netnummer0343 (+31343)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,1399%
Gemiddeld betaalde OZB€411
Rioolheffing€219
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€882
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Cothen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €235.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €235.000 x 0,1399% = €329.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Cothen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Cothen precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Cothen. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.0007,3%
2019€274.0005,4%
2018€260.0002,0%
2017€255.0002,4%
2016€249.000-0,4%
2015€250.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Wijk bij Duurstede.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-cothen-3945

Woningtaxatie in Cothen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Cothen komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Cothen bedraagt circa €195. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Cothen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Doorn, Elst, Uddel, Garderen en Hoevelaken.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen als: ligging, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Cothen. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1399% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Cothen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €411.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. beschikbare data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.wijkbijduurstede.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; bouwjaar, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Cothen?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de getoonde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Cothen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie