WOZ bezwaar Haulerwijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Haulerwijk? Op dit portaal bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Ooststellingwerf komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Haulerwijk 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel check je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Haulerwijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8433
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Haulerwijk.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €268.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 268.000 x 0,0977% = €262.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Haulerwijk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Haulerwijk ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Haulerwijk. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Ga na of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-haulerwijk-8433

Woningtaxatie in Haulerwijk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Haulerwijk kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Haulerwijk ligt zo rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In het schema hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Haulerwijk die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Haule, Oosterwolde, Fochteloo, Ravenswoud en Langedijke.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Haulerwijk. In deze gemeentelijke beschikking staan de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haulerwijk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €209.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Haulerwijk?
Bezwaar maken kan binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Haulerwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie