WOZ bezwaar Zoelmond

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zoelmond? Op dit portaal geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Buren beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Zoelmond 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder tref je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Zoelmond (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteBuren
Postcode4111
Netnummer0345 (+31345)
Gemiddelde WOZ-waarde€323.000
OZB-tarief woningen0,1401%
Gemiddeld betaalde OZB€452
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€289
Totale woonlasten€971
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zoelmond.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Buren. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €268.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €268.000 x 0,1401% = €375.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zoelmond? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zoelmond uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zoelmond. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€323.0007,3%
2019€301.0006,0%
2018€284.0002,2%
2017€278.0002,2%
2016€272.000-1,8%
2015€277.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Buren.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zoelmond-4111

Woningtaxatie in Zoelmond

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Zoelmond kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Zoelmond komt gemiddeld uit rond de €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Zoelmond die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Varik, Heesselt, Zennewijnen, Ophemert en Echteld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: bijgebouwen, grootte, bouwjaar, oppervlakte, ligging, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Zoelmond. In die rapportage lees je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1401% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zoelmond. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €452.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van objectieve criteria. Ze onderzoeken onderdelen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.buren.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object. In het taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zoelmond?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zoelmond kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie