WOZ bezwaar St.-Jacobiparochie

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in St.-Jacobiparochie? Hieronder lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Waadhoeke komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde St.-Jacobiparochie 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bieden we duidelijke info over de huidige woonlasten in St.-Jacobiparochie (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9079
Netnummer0518 (+31518)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1437%
Gemiddeld betaalde OZB€249
Rioolheffing€268
Afvalstoffenheffing€260
Totale woonlasten€777
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in St.-Jacobiparochie.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Waadhoeke. De WOZ-waarde bedraagt op €263.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €263.000 x 0,1437% = €378.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in St.-Jacobiparochie? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in St.-Jacobiparochie precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket St.-Jacobiparochie. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0005,8%
2018€154.000
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Waadhoeke.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-st-jacobiparochie-9079

Woningtaxatie in St.-Jacobiparochie

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ St.-Jacobiparochie zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in St.-Jacobiparochie ligt om en nabij de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in St.-Jacobiparochie die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oudebildtzijl, Vrouwenparochie, St.-Annaparochie, Westhoek en Hallum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, ligging, type woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in St.-Jacobiparochie. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1437% over de WOZ waarde aan OZB belasting in St.-Jacobiparochie. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €249.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld met behulp van openbare data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.waadhoeke.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in St.-Jacobiparochie?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in St.-Jacobiparochie maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie