WOZ bezwaar Klimmen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Klimmen? Op dit portaal praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Voerendaal calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Klimmen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Klimmen van een meerpersoonshuishouden. Tevens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieLimburg
GemeenteVoerendaal
Postcode6343
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1584%
Gemiddeld betaalde OZB€403
Rioolheffing€295
Afvalstoffenheffing€269
Totale woonlasten€967
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Klimmen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Voerendaal. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €290.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €290.000 x 0,1584% = €459.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Klimmen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Klimmen werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Klimmen. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Evalueer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.0008,5%
2019€235.0005,9%
2018€222.0005,2%
2017€211.0001,4%
2016€208.0003,0%
2015€202.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Voerendaal.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-klimmen-6343

Woningtaxatie in Klimmen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Klimmen kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Klimmen is ongeveer €280. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Klimmen die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Walem, Hulsberg, Schimmert, Berg en Terblijt en Wijlre.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken zoals: oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, grootte, type woning, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Klimmen. In die rapportage check je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1584% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Klimmen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €403.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van kadastrale data. Ze onderzoeken onderwerpen zoals: de ligging van de woning, de oppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.voerendaal.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook prijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Klimmen?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de getoonde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Klimmen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie