WOZ bezwaar Steyl

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Steyl? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Venlo maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Steyl 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder check je een overzicht met de actuele woonlasten in Steyl (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieLimburg
GemeenteVenlo
Postcode5935
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,1852%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€802
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Steyl.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Venlo. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €295.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €295.000 x 0,1852% = €546.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Steyl? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Steyl ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Steyl. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0008,1%
2019€198.0004,8%
2018€189.0005,0%
2017€180.0001,7%
2016€177.0004,1%
2015€170.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Venlo.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-steyl-5935

Woningtaxatie in Steyl

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Steyl komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Steyl ligt zo rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Steyl die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Tegelen, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Swolgen en Tienray.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: ligging, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Steyl. Op dit aanslagbiljet bekijk je de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1852% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Steyl. Een gemiddelde woning betaalt €395.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.venlo.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van nabije woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Steyl?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Steyl kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie