WOZ bezwaar Lomm

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lomm? Hier vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Venlo beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Lomm 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In deze tabel tref je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Lomm van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-krediet.

ProvincieLimburg
GemeenteVenlo
Postcode5943
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,1852%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€802
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Lomm.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Venlo. De WOZ-waarde ligt op €230.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €230.000 x 0,1852% = €426.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Lomm? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Lomm uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Lomm. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het gestandaardiseerde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0008,1%
2019€198.0004,8%
2018€189.0005,0%
2017€180.0001,7%
2016€177.0004,1%
2015€170.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Venlo.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-lomm-5943

Woningtaxatie in Lomm

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lomm komt nog beter over met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Lomm ligt zo rond de €270. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In deze tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Lomm die je kunnen adviseren aangaande een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Velden, Steyl, Tegelen, Broekhuizen en Broekhuizenvorst.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken zoals: type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Lomm. In deze gemeentelijke beschikking check je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1852% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lomm. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €395.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via de online omgeving van de gemeente (www.venlo.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lomm?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en weeg af of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je kunt aantonen dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Opmerking: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lomm zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie