WOZ bezwaar Arcen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Arcen? Op deze pagina lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Venlo komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Arcen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel vind je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Arcen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieLimburg
GemeenteVenlo
Postcode5944
Netnummer077 (+3177)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,1852%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€155
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€802
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Arcen.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Venlo. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €231.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €231.000 x 0,1852% = €428.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Arcen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Arcen ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Arcen. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een professionele woningtaxatie. Daarvoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via https://www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0008,1%
2019€198.0004,8%
2018€189.0005,0%
2017€180.0001,7%
2016€177.0004,1%
2015€170.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Venlo.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-arcen-5944

Woningtaxatie in Arcen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Arcen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Arcen ligt rond de €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Arcen die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Lomm, Velden, Steyl, Tegelen en Broekhuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, grootte, bouwjaar, ligging en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Arcen. In deze documenten bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1852% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Arcen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €395.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze factoren als: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.venlo.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Arcen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Arcen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie