WOZ bezwaar Veenendaal

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Veenendaal? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Veenendaal komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Veenendaal 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel bieden we een overview van de verschillende woonlasten in Veenendaal op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook meer info vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieUtrecht
GemeenteVeenendaal
Postcode3904
Netnummer0318 (+31318)
Gemiddelde WOZ-waarde€253.000
OZB-tarief woningen0,1045%
Gemiddeld betaalde OZB€264
Rioolheffing€94
Afvalstoffenheffing€252
Totale woonlasten€609
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Veenendaal.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Veenendaal. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €290.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €290.000 x 0,1045% = €303.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Veenendaal? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Veenendaal precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Veenendaal. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Kom met overtuigend bewijs zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€253.0008,1%
2019€234.0006,8%
2018€219.0004,8%
2017€209.0001,5%
2016€206.0002,0%
2015€202.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Veenendaal.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-veenendaal-3904

Woningtaxatie in Veenendaal

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Veenendaal kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Veenendaal ligt om en nabij de €225. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Veenendaal die professionele hulp bieden bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zeewolde, Putten, Nijkerk, Ermelo en Harderwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: bouwjaar, ligging, type woning, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Veenendaal. In deze aanslag lees je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1045% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Veenendaal. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €264.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Men kijkt naar zaken als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.veenendaal.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Veenendaal?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en evalueer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Veenendaal maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie