WOZ bezwaar Zeewolde

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zeewolde? Hier bieden wij meer informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Zeewolde raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is zeer belangrijk dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Zeewolde 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel tref je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Zeewolde (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze website lees je ook meer informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieFlevoland
GemeenteZeewolde
Postcode3894
Netnummer036 (+3136)
Gemiddelde WOZ-waarde€267.000
OZB-tarief woningen0,1304%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€129
Afvalstoffenheffing€306
Totale woonlasten€782
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Zeewolde.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Zeewolde. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €241.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €241.000 x 0,1304% = €314.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zeewolde? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zeewolde nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Zeewolde. Meestal is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een extra taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€267.0005,1%
2019€254.0005,8%
2018€240.0003,4%
2017€232.0000,9%
2016€230.0000,0%
2015€230.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Zeewolde.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-zeewolde-3894

Woningtaxatie in Zeewolde

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Zeewolde kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zeewolde ligt zo rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Zeewolde die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Putten, Nijkerk, Ermelo, Harderwijk en Leusden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: ligging, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zeewolde. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1304% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zeewolde. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van objectieve criteria. De gemeente verwerkt aspecten als: ligging, de oppervlakte, type woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.zeewolde.nl). In dit document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, type object, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zeewolde?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na ontvangst van de beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zeewolde kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie