WOZ bezwaar Molkwerum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Molkwerum? Hieronder praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Molkwerum 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bekijk je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Molkwerum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8722
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Molkwerum.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde ligt op €262.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €262.000 x 0,1349% = €353.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Molkwerum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Molkwerum uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Molkwerum. Vermoedelijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-molkwerum-8722

Woningtaxatie in Molkwerum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Molkwerum komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Molkwerum is ongeveer €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Molkwerum die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Warns, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: ligging, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, oppervlakte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Molkwerum. In deze aanslag vind je de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Molkwerum. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op aspecten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, type object, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Molkwerum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Molkwerum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie