WOZ bezwaar Wittem

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Wittem? Op dit portaal kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Gulpen-Wittem calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Wittem 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst vind je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Wittem van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6286
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,154%
Gemiddeld betaalde OZB€376
Rioolheffing€253
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€860
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wittem.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Gulpen-Wittem. De WOZ-waarde is vastgesteld op €276.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 276.000 x 0,154% = €425.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Wittem? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Wittem werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Wittem. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Weeg af of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0009,9%
2019€223.0004,2%
2018€214.0004,4%
2017€205.0002,0%
2016€201.0001,5%
2015€198.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Gulpen-Wittem.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-wittem-6286

Woningtaxatie in Wittem

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Wittem kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wittem ligt zo rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In deze tabel check je taxateurs en makelaars in Wittem die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Epen, Mechelen, Beutenaken, Slenaken en Heijenrath.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s als: oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wittem. In dit document tref je de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wittem. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €376.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand door middel van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar kenmerken als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.gulpen-wittem.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wittem?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wittem zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie