WOZ bezwaar Epen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Epen? Hieronder geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Gulpen-Wittem maakt elk jaar een schatting van de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Epen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we een indicatie van de actuele woonlasten in Epen van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over te lage WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6285
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,154%
Gemiddeld betaalde OZB€376
Rioolheffing€253
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€860
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Epen.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Gulpen-Wittem. De WOZ-waarde bedraagt op €275.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 275.000 x 0,154% = €424.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Epen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Epen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Epen. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle huizenprijs

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Ga na of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. Hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0009,9%
2019€223.0004,2%
2018€214.0004,4%
2017€205.0002,0%
2016€201.0001,5%
2015€198.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Gulpen-Wittem.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-epen-6285

Woningtaxatie in Epen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Epen kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Epen ligt rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Epen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Mechelen, Beutenaken, Slenaken, Heijenrath en Reijmerstok.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: ligging, type woning, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Epen. Op dit aanslagbiljet vind je een indicatie van de woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Epen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €376.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.gulpen-wittem.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Epen?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Epen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie