WOZ bezwaar Ochten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Ochten? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Neder-Betuwe maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Ochten 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel verstrekken we een samenvatting van de actuele woonlasten in Ochten (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGelderland
GemeenteNeder-Betuwe
Postcode4051
Netnummer0344 (+31344)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1477%
Gemiddeld betaalde OZB€387
Rioolheffing€227
Afvalstoffenheffing€296
Totale woonlasten€910
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ochten.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Neder-Betuwe. De WOZ-waarde bedraagt op €261.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €261.000 x 0,1477% = €385.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Ochten? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Ochten uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Ochten. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0006,9%
2019€246.0006,0%
2018€232.0003,6%
2017€224.0002,3%
2016€219.0001,4%
2015€216.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Neder-Betuwe.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ochten-4051

Woningtaxatie in Ochten

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Ochten zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Ochten komt gemiddeld uit rond de €280. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In het schema hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ochten die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Opheusden, Kesteren, Lienden, Ommeren en Ingen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: type woning, bouwjaar, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ochten. In deze aanslag staan de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1477% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ochten. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €387.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend door middel van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze onderwerpen als: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.nederbetuwe.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bijgebouwen, type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ochten?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en weeg af of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Ochten maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie