WOZ bezwaar Heemserveen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Heemserveen? Op dit portaal geven we inzicht in de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hardenberg raamt ieder jaar de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Heemserveen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht vind je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Heemserveen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieOverijssel
GemeenteHardenberg
Postcode7796
Netnummer0523 (+31523)
Gemiddelde WOZ-waarde€227.000
OZB-tarief woningen0,1196%
Gemiddeld betaalde OZB€271
Rioolheffing€250
Afvalstoffenheffing€243
Totale woonlasten€764
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heemserveen.

Stel: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Hardenberg. De WOZ-waarde ligt op €268.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €268.000 x 0,1196% = €321.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Heemserveen? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Heemserveen uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Heemserveen. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek huizenprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€227.0004,6%
2019€217.0003,8%
2018€209.0000,5%
2017€208.0004,0%
2016€200.0003,6%
2015€193.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Hardenberg.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-heemserveen-7796

Woningtaxatie in Heemserveen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Heemserveen kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Heemserveen is ongeveer €260. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Heemserveen die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Diffelen, Rheeze, Hoogenweg, Venebrugge en Radewijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Heemserveen. Op dit aanslagbiljet tref je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1196% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heemserveen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €271.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van openbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.hardenberg.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag bekijk je ook prijzen van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Heemserveen?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Heemserveen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie