WOZ bezwaar Beutenaken

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Beutenaken? Hieronder geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Gulpen-Wittem beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Beutenaken 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel tref je een samenvatting van de recente woonlasten in Beutenaken waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieLimburg
GemeenteGulpen-Wittem
Postcode6278
Netnummer043 (+3143)
Gemiddelde WOZ-waarde€245.000
OZB-tarief woningen0,154%
Gemiddeld betaalde OZB€376
Rioolheffing€253
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€860
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Beutenaken.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Gulpen-Wittem. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €273.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €273.000 x 0,154% = €420.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Beutenaken? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Beutenaken nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Beutenaken. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Check verkoopprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport staat hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€245.0009,9%
2019€223.0004,2%
2018€214.0004,4%
2017€205.0002,0%
2016€201.0001,5%
2015€198.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gulpen-Wittem.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-beutenaken-6278

Woningtaxatie in Beutenaken

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Beutenaken komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Beutenaken is ongeveer €190. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder vind je taxateurs en makelaars in Beutenaken die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Slenaken, Heijenrath, Reijmerstok, Ingber en Gulpen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke eigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, ligging, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Beutenaken. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,154% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Beutenaken. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €376.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld op basis van objectieve criteria. De gemeente verwerkt factoren als: ligging, grondoppervlakte, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.gulpen-wittem.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Beutenaken?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Beutenaken kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie