WOZ bezwaar Woudenberg

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Woudenberg? Op deze pagina lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Woudenberg beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Woudenberg 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het schema hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Woudenberg (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieUtrecht
GemeenteWoudenberg
Postcode3931
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€329.000
OZB-tarief woningen0,1042%
Gemiddeld betaalde OZB€342
Rioolheffing€225
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€832
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Woudenberg.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Woudenberg. De WOZ-waarde bedraagt op €254.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €254.000 x 0,1042% = €265.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Woudenberg? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Woudenberg aangevlogen dient te worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Woudenberg. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer huizenprijs

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Maak bezwaar

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€329.0006,1%
2019€310.0007,6%
2018€288.0004,0%
2017€277.0002,6%
2016€270.000-0,7%
2015€272.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Woudenberg.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-woudenberg-3931

Woningtaxatie in Woudenberg

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Woudenberg komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Woudenberg is ongeveer €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Woudenberg die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Zeewolde en Putten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door zaken als: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Woudenberg. In deze aanslag bekijk je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1042% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Woudenberg. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €342.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.woudenberg.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Woudenberg?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Woudenberg zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie