WOZ bezwaar Urmond

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Urmond? Hier vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Stein komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Urmond 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel tref je een overview van de recente woonlasten in Urmond waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieLimburg
GemeenteStein
Postcode6129
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€222.000
OZB-tarief woningen0,1428%
Gemiddeld betaalde OZB€317
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€294
Totale woonlasten€891
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Urmond.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Stein. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €242.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €242.000 x 0,1428% = €346.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Urmond? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Urmond nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Urmond. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€222.0008,8%
2019€204.0004,6%
2018€195.0006,0%
2017€184.0003,4%
2016€178.0002,3%
2015€174.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Stein.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-urmond-6129

Woningtaxatie in Urmond

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Urmond komt nog beter over met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Urmond ligt rond de €265. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Urmond die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Grevenbicht, Obbicht, Papenhoven, Holtum en Buchten.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar thema’s als: bijgebouwen, bouwjaar, ligging, oppervlakte, grootte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Urmond. In die rapportage vind je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1428% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Urmond. Een gemiddelde woning betaalt €317.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand op basis van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.gemeentestein.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Urmond?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Urmond kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie