WOZ bezwaar Scheemda

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Scheemda? Op dit portaal lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Oldambt beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Scheemda 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Scheemda (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieGroningen
GemeenteOldambt
Postcode9679
Netnummer0597 (+31597)
Gemiddelde WOZ-waarde€159.000
OZB-tarief woningen0,2316%
Gemiddeld betaalde OZB€366
Rioolheffing€243
Afvalstoffenheffing€222
Totale woonlasten€831
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Scheemda.

Stel je voor: je hebt een eigen woning in de gemeente Oldambt. De WOZ-waarde ligt op €273.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €273.000 x 0,2316% = €632.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Scheemda? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Scheemda precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Scheemda. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€159.0008,9%
2019€146.0009,0%
2018€134.0003,9%
2017€129.0000,0%
2016€129.0000,8%
2015€128.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Oldambt.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-scheemda-9679

Woningtaxatie in Scheemda

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Scheemda kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Scheemda komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Scheemda die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Westerlee, Heiligerlee, Winschoten, Oude Pekela en Nieuwe Pekela.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren als: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Scheemda. In deze aanslag check je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Daar tref je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2316% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Scheemda. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €366.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.gemeente-oldambt.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Scheemda?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Scheemda zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie