WOZ bezwaar Helvoirt

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Helvoirt? Hier kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Haaren maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Helvoirt 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder bieden we een overzicht met de verschillende woonlasten in Helvoirt (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteHaaren
Postcode5268
Netnummer0411 (+31411)
Gemiddelde WOZ-waarde€348.000
OZB-tarief woningen0,1269%
Gemiddeld betaalde OZB€441
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€203
Totale woonlasten€924
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Helvoirt.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Haaren. De WOZ-waarde is vastgesteld op €278.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €278.000 x 0,1269% = €353.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Helvoirt? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Helvoirt precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Helvoirt. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€348.0005,5%
2019€330.0003,4%
2018€319.0002,2%
2017€312.0000,0%
2016€312.000-1,3%
2015€316.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Haaren.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-helvoirt-5268

Woningtaxatie in Helvoirt

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Helvoirt zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Helvoirt ligt om en nabij de €260. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Helvoirt die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Cromvoirt, Berlicum, Oudheusden, Herpt en Heesbeen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: bijgebouwen, ligging, grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Helvoirt. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1269% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Helvoirt. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €441.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld op basis van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze aspecten als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.haaren.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Helvoirt?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Helvoirt zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie