WOZ bezwaar Blauwhuis

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Blauwhuis? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Blauwhuis 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel check je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Blauwhuis waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8615
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Blauwhuis.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €232.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €232.000 x 0,1349% = €313.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Blauwhuis? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Blauwhuis aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Blauwhuis. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Check of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de waarde van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-blauwhuis-8615

Woningtaxatie in Blauwhuis

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Blauwhuis kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Blauwhuis is ongeveer €220. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel check je taxateurs en makelaars in Blauwhuis die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sandfirden, Idzega, Gaastmeer, Sneek en Hemelum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door factoren zoals: grootte, ligging, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Blauwhuis. In deze aanslag bekijk je de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Blauwhuis. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. een speciaal model. Ze onderzoeken onderwerpen als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, bouwjaar, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Blauwhuis?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Blauwhuis heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie