WOZ bezwaar Nijhuizum

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Nijhuizum? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân calculeert jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Nijhuizum 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het overzicht hieronder check je een overview van de verschillende woonlasten in Nijhuizum (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij is er meer info te vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8775
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nijhuizum.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde bedraagt op €232.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €232.000 x 0,1349% = €313.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Nijhuizum? Je kunt dan bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nijhuizum aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Nijhuizum. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een alternatieve taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-nijhuizum-8775

Woningtaxatie in Nijhuizum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijhuizum komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Nijhuizum ligt zo rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Nijhuizum die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Wolsum, Folsgare, Tjalhuizum, Nijland en Breezanddijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: bouwjaar, grootte, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Nijhuizum. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Je vindt daarin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijhuizum. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde komt tot stand aan de hand van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens prijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijhuizum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijhuizum maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie