WOZ bezwaar Breezanddijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Breezanddijk? Hier kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Breezanddijk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder verschaffen we een overzicht met de recente woonlasten in Breezanddijk van een meerpersoonshuishouden. Tevens is er meer info te vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8766
Netnummer0517 (+31517)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Breezanddijk.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde is vastgesteld op €294.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €294.000 x 0,1349% = €397.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Breezanddijk? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Breezanddijk uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Breezanddijk. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer huizenprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op die website vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-breezanddijk-8766

Woningtaxatie in Breezanddijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Breezanddijk kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Breezanddijk komt gemiddeld uit rond de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Breezanddijk die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Tjerkwerd, Dedgum, Parrega, Hieslum en Ferwoude.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door kenmerken als: ligging, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, grootte, oppervlakteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Breezanddijk. In deze documenten check je de vastgestelde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Breezanddijk. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald d.m.v. data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op kenmerken zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook marktprijzen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Breezanddijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Breezanddijk zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie