WOZ bezwaar Tjalhuizum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Tjalhuizum? Hier praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Tjalhuizum 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder verstrekken we een indicatie van de recente woonlasten in Tjalhuizum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8772
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Tjalhuizum.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €296.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €296.000 x 0,1349% = €399.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Tjalhuizum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Tjalhuizum nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Tjalhuizum. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-tjalhuizum-8772

Woningtaxatie in Tjalhuizum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Tjalhuizum zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Tjalhuizum ligt zo rond de €205. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (tot een max. van €242).

Taxateurs vergelijken
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Tjalhuizum die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nijland, Breezanddijk, Tjerkwerd, Dedgum en Parrega.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen zoals: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Tjalhuizum. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Tjalhuizum. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. objectieve criteria. Zo wordt er gekeken naar thema’s zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Tjalhuizum?
Het indienen van het bezwaar moet in een termijn van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde wordt verminderd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Tjalhuizum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie