WOZ bezwaar Gaastmeer

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Gaastmeer? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Gaastmeer 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de volgende tabel check je een kostenraming van de verschillende woonlasten in Gaastmeer (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8611
Netnummer0515 (+31515)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gaastmeer.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €296.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €296.000 x 0,1349% = €399.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Gaastmeer? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Gaastmeer precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Gaastmeer. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Het document is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-gaastmeer-8611

Woningtaxatie in Gaastmeer

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Gaastmeer kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Gaastmeer ligt zo rond de €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst vind je taxateurs en makelaars in Gaastmeer die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Sneek, Hemelum, Kolderwolde, Oudega en Elahuizen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar factoren zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, bouwjaar, grootte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Gaastmeer. In die rapportage tref je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gaastmeer. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van openbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je bij de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gaastmeer?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Gaastmeer kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie