WOZ bezwaar Wolfheze

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Wolfheze? Hieronder geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Renkum raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Wolfheze 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder check je een indicatie van de huidige woonlasten in Wolfheze (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens is er meer info te vinden over WOZ-krediet.

ProvincieGelderland
GemeenteRenkum
Postcode6874
Netnummer026 (+3126)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1139%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€327
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€956
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wolfheze.

Kostenberekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Renkum. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €245.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €245.000 x 0,1139% = €279.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wolfheze? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Wolfheze precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wolfheze. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek marktprijs

  Bekijk of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,1%
2019€279.0007,3%
2018€260.0004,8%
2017€248.0001,6%
2016€244.000-1,6%
2015€248.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Renkum.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wolfheze-6874

Woningtaxatie in Wolfheze

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Wolfheze kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Wolfheze ligt om en nabij de €190. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Wolfheze die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Heveadorp, Heelsum, Doorwerth, Oosterbeek en Huissen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderdelen als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Wolfheze. In deze documenten bekijk je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1139% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wolfheze. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €337.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt opgesteld door middel van beschikbare data. Ze onderzoeken kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.renkum.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wolfheze?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wolfheze zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie