WOZ bezwaar Wernhout

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Wernhout? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Zundert komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Wernhout 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het onderstaande overzicht vind je duidelijke info over de actuele woonlasten in Wernhout op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteZundert
Postcode4884
Netnummer076 (+3176)
Gemiddelde WOZ-waarde€300.000
OZB-tarief woningen0,1343%
Gemiddeld betaalde OZB€402
Rioolheffing€220
Afvalstoffenheffing€258
Totale woonlasten€880
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wernhout.

Stel je voor: je hebt een koopwoning in de gemeente Zundert. De WOZ-waarde bedraagt op €230.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €230.000 x 0,1343% = €309.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Wernhout? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Wernhout ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Wernhout. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€300.0006,0%
2019€283.0002,9%
2018€275.000-1,8%
2017€280.0000,0%
2016€280.0000,0%
2015€280.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Zundert.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-wernhout-4884

Woningtaxatie in Wernhout

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Wernhout zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Wernhout komt gemiddeld uit rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Wernhout die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Klein Zundert, Chaam, Bavel, Ulvenhout en Strijbeek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: ligging, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Wernhout. In dit document tref je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1343% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wernhout. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €402.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt bepaald op basis van openbare data. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.zundert.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wernhout?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de referentie huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Wernhout kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie