WOZ bezwaar Merkelbeek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Merkelbeek? Op dit portaal lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Beekdaelen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Merkelbeek 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel bieden we een indicatie van de huidige woonlasten in Merkelbeek (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieLimburg
GemeenteBeekdaelen
Postcode6447
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,147%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€305
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€922
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Merkelbeek.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Beekdaelen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €233.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €233.000 x 0,147% = €343.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Merkelbeek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Merkelbeek ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Merkelbeek. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen. Controleer of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Beekdaelen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-merkelbeek-6447

Woningtaxatie in Merkelbeek

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Merkelbeek komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Merkelbeek ligt rond de €280. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Merkelbeek die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Doenrade, Oirsbeek, Amstenrade, Hoensbroek en Schinnen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, onderhoudsniveau, grootte en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Merkelbeek. In deze gemeentelijke beschikking lees je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Merkelbeek. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld door middel van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, woonoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.beekdaelen.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van referentieobjecten die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Merkelbeek?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Merkelbeek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie